Ce este gresia rectificata?

14 septembrie 2022
210 vizualizari
proces rectificare gresie

Ce este gresia Rectificata?

Este acea gresie, de obicei portelanata, care in urma tratamentului termic in cuptor si aplicarea glazurii are eliminate diferentele dimensionale dintre laturi. Procesul este unul mecanizat si se poate realiza diferit in functie de tehnologia folosita de producator.

Ce este important de retinut este ca e un proces realizat industrial si nu va fi niciodata perfect 100%

Practic in momentul in care placa iese din cuptor, datorita faptului ca este supusa unor temperaturi foarte ridicate, acestea vor avea abateri dimensionale intre laturi. Acest aspect nu fac gresia sa fie mai putin calitativa decat una rectificata. Trebuie tinut cont ca o gresie rectificata va fi tot timpul mai costisitoare decat una nerectificata. Asadar daca doresti sa economisesti cand amenajezi casa, tine cont ca si gresia nerectificata este ok, doar va trebui sa o montezi cu rosturi putin mai mari ca sa poti compensa diferentele dintre laturi.

De cele mai multe ori placile care sunt rectificate au corpul din gresie portelanata sau pasta alba. Cea portelanata o poti folosi atat pe pardoseala cat si pe pereti sau la exterior, pe cand pasta alba se foloseste exclusiv pentru placarea peretilor la interior. Pasta rosie, cel putin din ce stim noi, nu se rectifica datorita faptului este are caracteristici inferioare celor enumerate anterior.

Ce beneficii pot avea placile de gresie portelanta?

1 Se pot monta cu rosturi mai mici (niciodata sub 2 mm)

2 Profilarile specifice cum ar fi 45 de grade, baston sau semi-baston se pot face mult mai usor.

3 Daca gasim un rost foarte apropiat de nuanta placii, putem obtine un efect vizual mult mai placut.

4 Rosturile mai mici sunt mai usor de intretinut

Cum diferentiem o placa rectificata de una nerectificata?

Uita-te la marginea placii si daca observi ca unghiul acesteia este drept si in 90 de grade fata de parte inferioara, ai in mana o gresie rectificata.

Pune o ruleta pe placa si daca daca observi o abatere dimensionale intre laturi mai mare de 2.5-5 mm si partea inferioara a placii este excentrica, ai de-a face cu o placa nerectificata.

Ce este important de retinut este ca procesul de rectificare va indeparta aproximativ 1 cm din dimensiunea placii. Asadar o placa care este nerectificata si are dimensiunea 60,8x60,8 dupa rectificare, aceasta va avea 59,8x59,8. Evident calibrele pot sa difere in functie de lot/producator/tehnologie utilizata.

Articolul anterior:
Urmatorul articol:
Comentarii
Scrie un comentariu
Adresa dumneavoastra de e-mail nu se va publica